середа, 12 березня 2014 р.

Які книжки варто прочитати підліткам

Які книжки варто прочитати підліткам
Книги, які допоможуть підліткам впоратися з першими проблемами дорослого життя. Герої творів на своєму прикладі покажуть дітям як пережити солодкість першого кохання та гіркоту першої розлуки. В книгах описуються проблеми зі вчителями, батьками, комплекси щодо зовнішності. Підлітки прочитають, як герої вперше б'ються, курять траву та куштують алкоголь. А в кінці видання діти зрозуміють, чому це робити не варто та чим це може закінчитися.
«Не такий» Сергій Гридін
«Не такий» – це книга життя для підлітків. Вона врятує від непорозуміння, розповість як впоратися із самотністю. «Книжок про те, що насправді оточує сьогоднішніх 11-15-річних, і про те, як собі з цим давати раду, дуже мало, і книга Сергія Гридіна тут на вагу золота», – розповідає письменниця Світлана Пиркало. «Герой книги – товстун Денис. Книга розпочинається його десятим днем народження, хоча більшість дії відбувається після його 13-річчя. Батьки дарують Денису на прізвисько Потап гантелі замість омріяного мобільного телефону. Цей натяк на те, що він затовстий, руйнує йому весь день. Вага руйнує йому й цілі роки шкільного життя, де з тюхтія знущаються і однокласники, і вчителі, і навіть найкращому другу Самосі набридає його захищати. Ми бачимо, що хлопчик має в собі певну шляхетність, але навколишнім цю шляхетність затуляє товстий шар сала. Аж ось після багатьох сварок із матір'ю з родини йде батько... і цей шок ніби пробуджує Дениса. Він дивиться зовсім по-іншому і на себе, і на оточуючих, і починає розуміти, хто його справжні друзі», – йдеться в анотації. Хлопець потраплятиме в тяжкі ситуації, такі  як насильство з боку місцевих гопників, швидке дорослішання й початок романтичного життя дівчат навколо нього. Денис свариться з вчителями, його ігнорують дівчата, він дає свій перший хабар та пробує траву. Автор книги повністю чесний із своїми читачами. Це викликає довіру у підлітків та навчає їх правильно переживати перші труднощі дорослого життя.

«Шоколад із чилі» Йоанни Ягелло

«Шоколад з чилі», – це продовження історії про дівчину-підлітка Лінку. Вперше авторка Ягелло описала життя юної леді в романі «Кава з кардамоном». Ягелло описує всі проблеми дорослішання дівчини. Фактично, як і «Не такий» Сергія Гридіна, книга допомагає підліткам адаптуватися до навколишнього світу. «Лінка стає ученицею омріяного нею мистецького ліцею. Проблеми підлітків: нагальна потреба в грошах, які треба сплатити за навчання, непрості стосунки з коханим Адріаном і зведеною сестрою Касею, спроби розібратися у своїх почуттях і можливостях – усе це авторка описує без загравань з молодим читачем, називаючи речі своїми іменами і присмачуючи свою розповідь тонким гумором і подекуди іронією. Героїня розуміє, що життя не завжди солодке, а кохання не мусить нагадувати молочний шоколад. Воно швидше схоже на шоколад із чилі», – йдеться в анотації. 

 «Енн із Зелених Дахів» Монтгомері Люсі-Мод
Надзвичайно добра та світла книга допоможе підлітку абстрагуватися від буденності та поринути у теплі фантазії. Події книжки відбуваються в далекій Канаді, на острові Принца Едварда. На фермі Зелені Дахи живуть немолоді вже брат із сестрою, Метью й Марілла Катберти. Якось вони вирішили взяти із сирітського притулку хлопця, котрий міг би допомагати їм у господарстві. Проте їхньому здивуванню не було меж, коли виявилося, що замість хлопця до них прибула руденька худорлява дівчина, Енн Ширлі. «В основу роману «Енн із Зелених Дахів» (1905) покладено дитячі спогади письменниці. У 1908 році книга вийшла у США. Успіх її був миттєвим і нечуваним. Марк Твен назвав руденьку героїню Монтгомері «найбільш зворушливою й чарівною дитиною художньої літератури із часів безсмертної Аліси»», – пишуть критики.

Немає коментарів:

Дописати коментар